Mc Kenzie therapie

Mc Kenzie therapie

Wat is Mc Kenzie therapie?

Mc Kenzie therapie is een therapievorm voor a-specifieke rug- en nekklachten (= a-specifiek betekent zonder onderliggende aandoening) waarmee u zelfstandig uw klachten kan beïnvloeden. Het blijkt dat voor 80% van de a-specifieke rug-en nekklachten geen duidelijke oorzaak aan te geven is. Het komt tevens voor dat u geen rug- en/of nekklachten ervaart, maar dat de klachten in uw armen of benen toch vanuit de rug of nek komen. Dit noemen we afgeleide pijn. 

Wat houdt de behandeling in?

De Mc Kenzietherapeut stelt een diagnose en behandelplan gebaseerd op de uiting van uw klachten. De Mc Kenzietherapeut bepaalt welke mechanische factoren van invloed zijn op uw klachten patroon en geeft u oefeningen en adviezen mee. Het doel van deze benaderingswijze is u onafhankelijk van de therapie en de therapeut te laten zijn en zo de kans op herhaling te verkleinen.

“Hands-off” of “hands-on”?

De Mc Kenzie therapie wordt gezien als een  “hands-off” therapie. Dit betekent dat de patiënt zoveel mogelijk zelfstandig traint. Ik ben door ervaring van mening  dat ik niet graag alleen “hands-off” werk als therapeut. Mc Kenzie therapie zie ik als een aanvulling in een behandeling voor fysiotherapie. Ik gebruik ook “hands-on” technieken als dwarse fricties, bindweefselmassage en mobiliserende verrichtingen. 

In de praktijk zijn diverse Mc Kenzie therapie producten te koop

In de praktijk kunt diverse producten aanschaffen ter ondersteuning van de therapie. Bijvoorbeeld een nekrol, rugrol en een boekje waarin alles over uw klacht wordt uitgelegd met specifieke oefentherapie.